Refresh


Home : Film


Paradise Trips - Raf Reyntjens

di 18/08/2015 - 16:39 Gene Bervoets steelt de show in ‘Paradise Trips’, de eerste langspeelfilm van Raf Reyntjens. Maar hij is niet de enige reden om te gaan kijken.

Mario Dockers ziet er niet uit. Kale kruin, halflang grijsblond haar en een walrussnor van dezelfde kleur. Een neus die ooit een geweldige tik heeft gekregen en daar nooit van hersteld is. Een blik in de ogen die voortdurend op onweer staat. En een mond die het lang geleden verleerd is om zichzelf in een glimlach te draaien. Geen sympathieke meneer. Mario zit in de living en kijkt naar het nieuws op VTM met het geluid uit. De klok tikt, de kanarie piept.

Excentriek en herkenbaar

En toen, na een minuut of vijf turen op dat toegetakelde gezicht, daagde het plots bij mij: Mario Dockers was Gene Bervoets! De meeste bioscoopbezoekers zullen het zonder die openbaring moeten stellen, en niet alleen omdat ik hem hier verklap. De promotiecampagne waarmee ‘Paradise Trips’, het langspeelfilmdebuut van regisseur Raf Reyntjens, zichzelf in de kijker wil plaatsen, doet daar zelf gretig aan mee.

Het maakt op zich ook niet veel uit, maar dat ik hem niet herkend had, zegt alles over de indrukwekkende manier waarop Bervoets zich in zijn hoofdpersonage werkt. Van Reyntjens, die zelf het scenario schreef, heeft hij natuurlijk ook een prachtig cadeau gekregen. Mario is een fantastisch karakter, met genoeg excentrieke trekjes om op te vallen maar niettemin met beide voeten herkenbaar in de Vlaamse grond. Zijn norse humeur, eeuwige irritaties en koppige bekrompenheid hebben ook een reden, en daar bouwt Reyntjens een goede film rond.

Botsing

In grote lijnen volgt ‘Paradise Trips’ vertrouwde paden. De tragikomedie laat de conservatieve Mario, die als chauffeur van een autocar zijn hele leven gepensioneerden naar het zuiden heet gevoerd, botsen met een bende alternatieve jongeren. Ik heb genoeg discussies op familiefeesten meegemaakt om te weten wat dat geeft. Bovendien komt hij terug in aanraking met zijn zoon Jim (Jeroen Perceval), van wie hij niets meer moet weten. En zoals dat gaat in dit soort films heeft die ontmoeting gevolgen.

De plot van ‘Paradise Trips’ springt niet uit de band, maar Reyntjens past ervoor op dat de film nooit mak en voorspelbaar wordt. De locatie waar alles zich afspeelt — het Lost Theory Festival in Kroatië — zorgt voor een intrigerende sfeer, op tijd en stond krijgen we een surrealistisch moment, er is ruimte voor oprechte ontroering en Bervoets is niet de enige die op een hoog niveau acteert. Een sterk debuut, als het ware.

Ruben Nollet
Ruben Nollet schrijft over film voor onder meer Cobra.be, deredactie.be, De Tijd, P-Magazine en CineNews. Hij is van kindsbeen af een horrorfan, wat hem in het begin de nodige nachtmerries bezorgde. Vandaag is hij echter een volstrekt evenwichtige persoonlijkheid.

[ ‘Paradise Trips’ – van Raf Reyntjens met Gene Bervoets, Jeroen Perceval, Cédric Van Den Abbeele, Noortje Herlaar, Tania Van der Sanden, Charlotte Timmers, Line Pillet, Marie Louise Stheins – 1u30 ]


Meer Film

Paradise Trips - Raf Reyntjens

18/08 Gene Bervoets steelt de show in ‘Paradise Trips’. Maar hij is niet de enige reden om te gaan kijken. lees meer

American Ultra

18/08 Deze spionage thriller is fijne kost voor romantische zielen met een donker gevoel voor humor. lees meer

Mustang

12/08 Intrigerende aanklachtfilm van Deniz Gamze Ergüven over het droeve lot van jonge vrouwen in Turkije. lees meer

Theeb - Naji Abu Nowar

11/08 Een indringend verhaal over een Bedoeïnenjongen met de Arabische woestijn als decor. lees meer

Ted 2

11/08 Een grofgebekte teddybeer is het hoofdpersonage in Ted 2. Laat uw jongste kinderen dus best thuis. lees meer

Mission: Impossible 5

04/08 ‘Mission: Impossible - Rogue Nation’ is een blockbuster met solide actie en humor en een prima cast. lees meer

Fidelio, l'Odyssée d'Alice

04/08 Deze Franse film gaat over het leven aan boord van een cargoschip. 'Love Boat' maar dan net even anders. lees meer

Irrational Man

04/08 Woody Allen mikt nog eens op de puntig speelse tragiek van ‘Match Point’. En slaagt daar bijna in. lees meer

29/07 De kleine prins–Mark Osborne

De film gebaseerd op het verhaal van Saint-Exupéry is visueel sterk maar een tikje saai. lees meer

28/07 Chevalier Schoenaerts

Matthias Schoenaerts krijgt de titel van Chevalier (Ridder) in de Franse Orde van Kunsten en Letteren. lees meer

28/07 Love - Gaspar Noé

Een man begaat een slippertje en verliest de liefde van zijn leven. De Franse regisseur Gaspar Noé wil dat eeuwige verhaal vertellen met een dosis onverschrokken erotiek maar mikt grandioos naast de roos. lees meer

28/07 Every Thing Will Be Fine

De nieuwste film van Wim Wenders vertelt het verhaal van een veertiger die overhoop ligt met zichzelf. lees meer

24/07 Eau Zoo - Emilie Verhamme

Flagey in Brussel vertoont de eerste langspeelfilm van de Vlaamse regisseur Emilie Verhamme. lees meer

24/07 Raoul Servais bekroond

In het Poolse Poznan ontving de Belgische animatiefilmpionier 'De Kristallen Pegasus'. lees meer

23/07 True detective

True Detective nog niet gezien? Gelukkig is er Canvas, waar de reeks vanaf zaterdag wordt uitgezonden. lees meer