Refresh


Home : Kunst


Roland Rens

Het Atelier

do 30/07/2015 - 13:38 In 2007 overleed op 54-jarige leeftijd Roland Rens, een van de meest getalenteerde beeldhouwers van zijn generatie. Het atelier in Aarschot waar hij zijn sculpturen, tekeningen, schilderijen en assemblages vervaardigde, werd door zijn vrouw Lieve omgetoverd tot een inspirerende artistieke ontmoetingsplaats.

Roland Rens

De stad Aarschot ademt Roland Rens. Je kan er verscheidene van zijn monumenten bekijken via een fraaie beeldenwandeling door de binnenstad. Om er enkele te noemen: 'De Demerwachter' op de Grote Markt, 'Rik Viool' in de Nieuwstraat, 'De Lach' nabij het Cultuurcentrum en 'Als ik ooit eens vijf minuten tijd heb', een beeldengroep die hij samen met de leerlingen van de Aarschotse Academie vervaardigde.
Na de deugddoende wandeling belandt u vanzelfsprekend in 'Het Atelier' waar u kan genieten van een streekbiertje of een heerlijke wijn uit de bourgogne, maar vooral het atelier van de beeldhouwer kan bekijken met een grote collectie beelden, tekeningen, schetsen, assemblages, documenten et cetera. Het is een echte Wunderkammer waar je heerlijk kan snuisteren tussen al het werkmateriaal van een veelzijdig kunstenaar en vakman.
 

Vlaamse klei en Belgische onzin

Dany Tulkens

Wat hebben wij toch een schat aan beeldhouwers zien opkomen in de voorbije 50 jaar: Vic Gentils, Octave Landuyt, Camiel Van Breedam, Rik Poot, Koenraad Tinel, Wilfried Pas, Reinhoud, Roel D’Haese, José Vermeersch, Dany Tulkens, Dré Peeters, Roland Rens én Berlinde De Bruyckere. Bestaat er zoiets als een Vlaamse school beeldhouwers? Niet in de letterlijke betekenis. Wel zijn er duidelijke verwantschappen terug te vinden in hun werk: de mens staat steeds centraal, koppenkijkers zijn het, die de mens vervormen, kneden, uitbenen, ontleden, dissecteren, zoekend naar wat de mens gemeen heeft en wat het individu maakt.
Onze beeldhouwers zijn producten van de Vlaamse klei en de Belgische onzin, dat tikkeltje surrealisme is vaak aanwezig in hun werk”, meent een van hen, Dany Tulkens. “Wat deze sculpteurs ook bindt is een enorm vakmanschap dat voor hen hét vehikel is, de voorwaarde sine qua non voor hun artistiek werk en dat zijn wortels had in het kunstonderwijs dat in ons land op eenzame hoogte stond. In de verleden tijd, helaas.

Roland Rens was een van de exponenten van deze sterke generatie. De menselijke figuur speelt een hoofdrol in zijn werk. Vaak toont hij ons de getormenteerde mens, maar evenzeer de uitbundige mens. Humor die aan het surrealisme grenst is in ruime mate aanwezig in zijn oeuvre.

Het Atelier als kunstgalerie

Wilfried Pas

'Het Atelier' toont niet alleen een mooi overzicht van de artistieke productie van Roland Rens, maar biedt ook ruimte voor wisselende tentoonstellingen. Als opener worden een aantal interessante beeldende artiesten onder de loep genomen, onder meer Wilfried Pas, bekend van de standbeelden van Willem Elsschot, Paul Van Ostayen, Koning Boudewijn…; beeldhouwer Dany Tulkens, denk aan zijn monument 'Ode aan de Vriendschap', beter gekend als 'De Luchtballon op het Hooverplein' in Leuven; Dré Peeters met zijn assemblages; Bart Ramakers met intrigerend fotowerk; de amper 22-jarige Joke Derycke, met heel knappe schilderijen op groot formaat waarin dat tikkeltje surrealisme weer om de hoek komt kijken… De tentoonstelling sluit mooi aan bij het werk van Roland Rens.

'Het Atelier' heeft zijn start niet gemist. Lieve en haar partner (en cultuurschepen) Steven Omblets zijn erin geslaagd de patine van het kunstenaarsatelier te behouden en de ruimte zin te geven als hommage aan de kunstenaar. Als 'Het Atelier' verder blijft focussen op de beeldhouwkunst, dan wordt het een mooie aanvulling in het landschap van de kunstgaleries. Wordt het bovendien niet stilaan tijd voor een retrospectieve tentoonstelling van deze boeiende groep kunstenaars in een van onze grote musea?

Henk Van Nieuwenhove
Henk Van Nieuwenhove is eindredacteur & cultuurcoördinator van de Artsenkrant.

Het Atelier. Roland Renskade 41, Aarschot.

[Openingstentoonstelling met Wilfried Pas, Dré Peeters, Lieve Ulburghs, Dany Tulkens, Haute Cuisine, Bart Ramakers, Jan Rosseels, Eline ’t Sant, Joke Derycke. Tot 26 september, wo van 9u tot 19u, do-vr van 9u tot 23u, za van 10u tot 23u. Ook te bezoeken na afspraak.]

Beeldenwandeling: http://www.hetgasthuis.be/files/toerisme_museum/beeldenwandelingokay.jpg
 


Meer Expo

Twee maal Petrus Alamire

18/08 De muziekhandschriften van Petrus Alamire op 'Laus Polyphoniae' en in de Antwerpse kathedraal. lees meer

Sterven in het Gravensteen

31/07 Arts Marc Cosyns nodigt ons uit voor een reis naar de grens tussen leven en dood. lees meer

Van Gogh in het park

31/07 Het Kröller-Müller nodigt u uit voor een reflectie over Vincent Van Gogh, tijdgenoten en volgelingen. lees meer

Roland Rens

30/07 Het atelier van beeldhouwer Roland Rens in Aarschot wordt een inspirerende artistieke ontmoetingsplaats. lees meer

Denken aan Van Gogh

30/07 125 jaar geleden stierf Vincent Van Gogh, op 29 juli 1890. lees meer

Zonnebloemen in Mons

26/07 De 'Grand Place' in Mons was versierd met 8000 zonnebloemen. Iedereen kon een bloem adopteren. lees meer

De zwanen van Raveel

24/07 Het Casino in Blankenberge stelt de grote werken van Roger Raveel tentoon. lees meer

Een wereld vol verbeelding

24/07 Twintig kunstenaars uit alle continenten tonen in Leiden hun visie op de huidige geglobaliseerde wereld. lees meer

22/07 Ai Weiwei mag weer reizen

De Chinese kunstenaar Ai Weiwei heeft na vier jaar zijn paspoort teruggekregen van de Chinese autoriteiten. lees meer

22/07 C-mine is jarig

C-mine bestaat tien jaar en viert dit met 'Labyrint', een doolhof opgetrokken uit staal. lees meer

15/07 Prijs voor Fabre

In Firenze heeft de Belgische kunstenaar Jan Fabre de Premio Michelangelo gekregen. lees meer

13/07 Kamagurka In 't Echt!

Het Caermersklooster in Gent toont deze zomer de schilderijen van Kamagurka. lees meer

10/07 Korenmarkt reflecteert

Ann Veronica Janssens breekt met 19 meter hoge reflecterende balk het Gentse Stadsbeeld open. lees meer

07/07 Boomerang

Pascale Marthine Tayou zet het Brusselse Paleis voor Schone Kunsten helemaal naar zijn hand. lees meer

06/07 Picture x, beeld per beeld

Museum Dhondt-Dhaenens zet de rijkdom van Proximus Art collectie in de kijker. lees meer