Refresh


Home : Muziek


Mette Rasmussen & Chris Corsano Duo

di 05/05/2015 - 11:36

All The Ghosts At Once

De naam Mette Rasmussen gonst al langer door de gangen van de vrije improvisatie, maar het is pas recent dat er ook een gezicht en een geluid op te plakken valt. Dit album met drummer Chris Corsano zal ongetwijfeld ook wat extra deuren openen voor de altsaxofoniste.

In Corsano heeft de jonge Deense een ideale partner gevonden, terwijl ze eerder ook al aansluiting vond bij de jonge Amsterdamse garde en aan de slag ging met de Antwerpse kunstenaar Dennis Tyfus (Ultra Eczema). Op ‘All The Ghosts At Once’ laat ze horen dat ze erg goed gedijt in deze duosetting. Met een combinatie van compacte en wat langere stukken zoeken ze gemeenschappelijke grond op, proberen ze combinaties van texturen en bewegingen uit, en dat met een soms indrukwekkende dynamiek. Rasmussen klinkt al net zo zelfverzekerd en bevlogen als haar meer ervaren collega.

Voor bewijs daarvan hoef je niet verder te kijken dan opener 'Train Track': vanuit een aanloop met zingend metaal en herhaalde motiefjes wordt een wentelbeweging op gang gebracht die geworteld is in de freejazz van de jaren zestig, passeert langs Europese abstractie én het soulvolle van Joe McPhee (ook een regelmatige partner van Corsano). Rasmussen heeft de minste moeite om in een vingerknip over te schakelen van een korzelige klank naar een meer lyrische stijl. En ze heeft een imponerend geluid; krachtig en zo wendbaar als kwikzilver. Dit is geen aanstormend talent meer, maar een artieste die al volledig ontbolsterd is.

In de stukjes die erop volgen krijg je meteen een andere gedaante te horen: introverter en elegischer. 'Contester' slaat vervolgens een andere richting in met een rollende kletspartij van Corsano, voor Rasmussen uithaalt met een sirene die eigenlijk al net zo indrukwekkend is als die van hardblazer John Dikeman. Het ene moment met grove textuur, maar meteen erna genepen als een sopraansax of luid zingend zoals Dave Rempis.

‘Yesterday’s Teenyboppers Are Today’s Republicans’ (een kandidaat voor titel van het jaar), de compacte afsluiter, is dan weer een klankspelletje waarbij het lijkt alsof Rasmussen het doet zonder mondstuk, terwijl Corsano onophoudelijk metaal manipuleert.

Daartussen passeren nog een paar lappen energieke freejazz die bewegen tussen plagerige speldenprikken en momenten van emotie op fluisterniveau, terwijl het abstractere 'O Space Heater! My Space Heater!' postvat tussen minimaal klankenonderzoek en wringend horten, stoten en sputteren. Het samenspel is organisch en vanzelfsprekend, het gulpt eruit alsof het enkel zo, en niet anders, kon zijn. ‘All The Ghosts At Once’ is een visitekaartje dat veel moois belooft voor de toekomst.

Guy Peters
Guy Peters verslindt films, boeken en (vooral) muziek in gretige, gulzige dosissen. Luistert naar jazz, rock, experiment en roots, maar zelden tegelijkertijd. Schrijft ook voor Enola, Gonzo (circus) en Draai Om je Oren. Heeft een dochter, een kat en te weinig tijd.

[‘All The Ghosts At Once’ – Mette Rasmussen / Chris Corsano Duo. Relative Pitch Records, 2015]


Meer Muziek

Twee maal Petrus Alamire

18/08 De muziekhandschriften van Petrus Alamire op 'Laus Polyphoniae' en in de Antwerpse kathedraal. lees meer

Middelheimwee

16/08 Jazz Middelheim 2015 was een artistiek zeer geslaagde editie. Bekijk hier onze verslaggeving. lees meer

Jazz Middelheim

13/08 In Antwerpen klinkt van donderdag tot zondag weer "all that jazz": van New Orleans tot free. lees meer

Miles Davis at Newport

11/08 Marc Van de Hoof over de nieuwe Miles Davis-verzamelaar met liveopnamen van 1955 tot 1975. lees meer

Jong Muziek @ TAZ

07/08 De vier dames van One Bird Orchestra zijn de laureaten 'Jong Muziek' van Theater aan Zee 2015. lees meer

Tomorrowland klassiek

26/07 Het dancefestival 'Tomorrowland' nodigde het Nationaal Orkest van België uit. Ook Klara danst mee. lees meer

Wilco - Star Wars

23/07 lees meer

Dieter Moebius (1944-2015)

22/07 Dieter Moebius, pionier in elektronische muziek en de krautrock, is maandag op 71-jarige leeftijd overleden. lees meer

21/07 Afscheid van Juliette Gréco

Juliette Gréco nam afscheid van het Belgisch publiek in het Openluchttheater Rivierenhof in Deurne. lees meer

18/07 Gentse Feesten 'Ter Ere Van'

Gent bracht op de openingsavond van de Feesten op Bij Sint-Jacobs hulde aan zijn twee overleden helden. lees meer

10/07 Joan Baez in Oostende

Joan Baez trad op in het Kursaal van Oostende. lees meer

07/07 Ode aan Last Post

Donderdagavond weerklinkt in Ieper de 30.000e Last Post. Wim Opbrouck brengt vooraf een ode. lees meer

06/07 Rickie Lee Jones – The Other Side of Desire

lees meer

03/07 Richard Thompson – Still

lees meer

03/07 Neil Young + Promise of the Real - The Monsanto Years

lees meer